עדשה טורית – עדשה תוך עינית לתיקון צילינדר4394

מאת: ד"ר משה מלכין, מומחה למחלות וניתוחי עיניים, מנהל רפואי Eyes.co.il
4394

בשנים האחרונות חל מהפך בניתוחי הקטרקט. ניתוח הקטרקט, נועד להסיר את עדשת העין המקורית שנעכרה וגרמה לירידה בראיה ולטשטוש הולך וגובר. מאז שנות השבעים של המאה הקודמת, נוהגים במהלך הניתוח, להשתיל

עדשה טבעית עכורה
עדשה טבעית עכורה

עדשה תוך עינית מלאכותית שתחליף את זו הפגומה. טכניקה זו משפרת את כשר הראיה שנפגם. בזמן האחרון, החלו מנתחי הקטרקט המתקדמים, להשתמש יותר ויותר, בעדשות מסוג חדש יחסית – עדשות טוריות. עדשות אלו נקראות עדשות פרימיום (כמו גם עדשות תוך עיניות מולטיפוקליות) ונועדו לתקן ליקוי ראיה די נפוץ, הנקרא אסטיגמטיזם.

בעוד שניתוח קטרקט קלאסי עם השתלת עדשה סטנדרטית, נועד לשפר את הראיה שנפגמה עקב היווצרות הקטרקט ולנסות להחזיר את המצב לקדמותו, הרי שבמסגרת המהפך, מנסים (בהצלחה רבה, דרך אגב) באותו הניתוח, לתקן ליקויי ראיה שבכלל לא שייכים לקטרקט ושמהם סבלו המנותחים במשך רב שנות חייהם.
במקרה שלנו, מדובר כאמור בליקוי ראיה נפוץ, הנקרא אסטיגמטיזם. התופעה גורמת במידה זו או אחרת לראיה מטושטשת ולא ממוקדת. דבר זה מתוקן באמצעים שונים: משקפיים עם עדשות צילינדר, עדשות מגע קשות, עדשות מגע רכות עם צילינדר (עדשות מגע טוריות) או באמצעות לייזר להסרת משקפיים.

 

 

עדשה תוך עינית טורית - לתיקון צילינדר. ACRYSOT TORIC
עדשה תוך עינית טורית – לתיקון צילינדר. ACRYSOT TORIC
עדשה תוך עינית מולטיפוקל - לתיקון ראייה לכל המרחקים - ACRYSOF Restor
עדשה תוך עינית מולטיפוקל – לתיקון ראייה לכל המרחקים – ACRYSOF Restor

 

 

 

 

 

 

 

 

אם יש לך אסטיגמטיזם, סימן שבקרנית העין שהינה החלק האופטי החזיתי והשקוף של העין (בדומה לזכוכית של שעון) , קיים עיוות מבני. במקום צורה של כיפה עגולה, יש לה צורה של כפית. הפגם האנטומי הזה, גורם לקרני האור הנכנסים לעין, להתמקד בצורה לא נקודתית, אלא מבוזרת (מרוחה) על הרשתית (המשולה לפילם, במצלמה קלאסית). ליקוי אופטי זה, גורם לראיה לא מחודדת ולא מפוקסת, בהתאם למידת האסטיגמטיזם.
במקרים רבים, תיקון פגם זה ע"י משקפיים עם צילינדר, לא מספק ולא מדויק ותלוי במנח המשקפיים, שלא לדבר על העלויות הגבוהות של עדשות אלו.
במקרה של פציינט כזה עם קטרקט ועם אסטיגמטיזם בשיעור כזה, שגורם לראיה מטושטשת, ניתן היום לתקן את הליקוי במהלך ניתוח הקטרקט, ע"י השתלה של עדשה תוך עינית עם צילינדר. עדשה זו נקראת- עדשה טורית.
מנתח הקטרקט במקרים כאלו, צריך לקחת מידות של צורת הקרנית, על מנת לחשב את כמות האסטיגמטיזם. כמו כן מבצעים ביומטריה של העין- מדידת אורך העין ומרכיבים שונים בה ולפי חישובים ונוסחאות שונות , קובעים את נתוני העדשה המתאימה לאותה העין. מיצרים את העדשה לפי המידה הרצויה. העדשה מתאימה להשתלה רק לעין הזו.
אם נמצא שדרגת האסטיגמטיזם נמוכה ולא מהותית, הרי שלא נבחר להשתיל עדשה טורית.

מקרה טיפוסי: אימא של חבר, פנתה אלי לניתוח קטרקט. היא סבלה מקצר ראיה ואסטיגמטיזם ניכר משחר נעוריה והתמודדה עם הראיה המטושטשת ע"י הרכבת משקפיים עם צילינדר משמעותי. היא הזכירה עד כמה לא פשוט היה להתאים במשך השנים, מספר מדויק של משקפיים ולשבץ כראוי את העדשות במסגרת. כשהגיע הזמן להינתח, היא קפצה על ההזדמנות לתקן את האסטיגמטיזם ע"י השתלת עדשה טורית, בזמן ניתוח הקטרקט. בחירת עדשה זו, סייעה לשיפור הראיה הכוללת לאחר הניתוח, דבר שלא ניתן היה להשיג עם עדשה תוך עינית סטנדרטית.
במקרים נבחרים של הסובלים מאסטיגמטיזם, ניתן גם לשקול השתלת עדשה מולטיפוקלית- טורית, המסייעת לקריאה ללא משקפיים. השתלת עדשה מולטיפוקלית רגילה, לא מומלצת בד"כ לאלו הסובלים מאסטיגמטיזם.
אסטיגמטיזם הינו ליקוי ראיה נפוץ. לפי מחקרים שונים, לוקים בו כ-30 אחוזים מכלל האוכלוסייה. מקרב מרכיבי המשקפיים למרחק, שיעורו יכול להגיע ל- 50 אחוזים.

 

 

חסרונות העדשות הטוריות התוך עיניות:
כאמור, עדשות אלו נמנות על עדשות הפרימיום. הווה אומר; הינן יקרות, לא כלולות בסל הבריאות, והקופות והביטוחים הפרטיים לא מכסים את עלותם. הן נחשבות כ"לוקסוס".
במקרים מסוימים, העדשה יכולה להסתובב בעין ולסטות מהציר המתוכנן. אם הסטייה מהותית, יש למקמה מחדש.
השתלת עדשה כזו, כרוכה בעבודה נוספת מצד הרופא: יש להסביר את כל הנושא הדי מורכב והפחות קונבנציונאלי לפציינט ולמשפחתו, עליו לקחת מדידות מדויקות של האסטיגמטיזם, במקרים רבים גם לערוך מיפוי טופוגרפי של הקרנית. לערוך חישובים שונים לפי נוסחאות שונות, להחליט מבין האפשרויות השונות, איזו עדשה תהיה המתאימה ביותר למטופל. עליו להזמין זמן מראש את העדשה מהיבואן בהתאם למפרט שסיפק לו. את העדשה מכינים לפי מידת הפציינט הספציפי (כמו חליפה לפי מידה) ובמקרים רבים, היא לא עדשת מדף זמינה כמו עדשות רגילות. פרט לתוספות אלו בטכניקה הניתוחית , הניתוח הוא כמו ניתוח קטרקט רגיל, נמשך כמעט אותו הזמן, ולא מלווה בכאב.

 

פציינטים שסבלו כל חייהם מאסטיגמטיזם משמעותי, והחליטו לקבל את המלצתי להשתיל עדשה טורית תוך עינית, הם בדרך כלל המאושרים ביותר מבין מנותחי הקטרקט שלי. הסיבה היא, שהם זוכים להגיע לראיה באיכות כזו , שלא הייתה להם גם שנים רבות אחורה טרם היווצרות הקטרקט. עצם האפשרות לתקן ליקויי ראיה שגרמו לסבל במשך שנים רבות, טרם היווצרות הקטרקט, בזמן ניתוח רגיל של הסרת קטרקט- זה המהפך האמתי.