מה רואים תינוקות ואיך7020

מאת: ד"ר חיים סטולוביץ, מנהל השירות לרפואת עיניים לילדים ופזילה, מרכז רפואי ת’‘א
7020

בלידה הילודים אמורים לראות בחדות אובייקטים במרחק 40 ס’‘מ שהוא בערך מרחק ההנקה – המרחק מהתינוק היונק לפני האם. יכולת הילדים לראות בחדות הולכת ועולה. הם מגיעים לראיית מבוגר בסביבות גיל שלוש, כאשר בסביבות גיל חצי שנה הם מסוגלים לזהות ממרחק שישה מטרים אובייקטים בגודל של 30 על 30 ס’‘מ, ומקרוב יותר הם רואים אובייקטים קטנים יותר. מרכז חדות הראייה בעין מוכן לקליטת תמונה חדה וברורה כמו של מבוגר כבר בגיל חצי שנה. אולם, תהליך הבשלת מסילות העין לכיוון המוח עד להתפתחות יכולתם להבחין באובייקטים ממש כמו מבוגר, ממשיך עד לגיל שלוש.

 

 

 

תינוק גם רואה ראיית צבעים. ישנם מחקרים שמראים זאת לגבי גיל חודש ויש המראים זאת מגיל חודשיים. בכל אופן, ברור כיום כי בגיל חודשיים ילד מסוגל בוודאות להבדיל בין צבע לבן לשאר הצבעים. הוא עלול להתקשות בירוק, צהוב ובגוונים אמצעיים של סגול. לכן, גם אם יתכן שהילד יבחין ביתר קלות בצבעים בעלי ניגודים חזקים, הרי שאין צורך או הצדקה לשים לילד גירויי שחור-לבן.
בעוד שכבר בגיל חצי שנה מסוגל התינוק להבחין בצבעים, הרי שיכולת החיבור בין שם הצבע לצבע מתפתחת עד גיל 4-5. טסטים שעושים לגילוי עיוורון צבעים מבוססים על מספר צבעים מסוים שנמצא בתוך רקע של צבעים אחרים, קוביות או עיגולים צבעוניים שיש לסווגם לפי דרגות צבע שונות.

 

 

עיוורון צבעים מופיע כמעט רק בבנים ועובר דרך אם נשאית (כלומר, כאשר ידוע שהסב היה עיוור צבעים הסיכוי של הנכד להיות עיוור צבעיםהוא גדול).שתי תקופות קריטיות להבשלת מערכת הראייה אצל ילדים: האחת מגיל אפס ועד עשרה חודשים, כשהתפתחות העין מאוד מהירה, והשנייה מסתיימת בערך בגיל תשע. משמעות הדבר היא שיש לאתר מוקדם ככל האפשר גורמים שיכולים לפגוע בהתפתחות התקינה של מערכת הראייה.>
גילאי 0-3 חודשים: תינוק נולד עם מודעות למקור אור ויכולת לעקוב אחרי מקור האור או חפצים המוזזים ימינה ושמאלה. אין חדות ראייה, כי מרכז הראייה עדיין לא התפתח. גילאי 4-6 חודשים: תינוק מסתכל על כפות ידיו, מביאן לכיוון הפנים ומזיזן. גילאי 6-12 חודשים: ילדים מתחילים להסתכל בתמונות פשוטות בספרים, בצורות גיאומטריות, מגלים עניין בצעצועים וחפצים ויודעים להבחין בין בני משפחה וזרים.